Cuma , 3 Mayıs 2024
Anasayfa / Altın / Dolar Aleyhine Fiyatlamaların Ons Altına Etkisi

Dolar Aleyhine Fiyatlamaların Ons Altına Etkisi

Dolar Aleyhine Fiyatlamaların Ons Altına Nasıl Etki Edecek ?

Küresel piyasalarda ABD doları aleyhine fiyatlamalar devam ediyor. Bu noktada dolar endeksi ( DXY ) 100.00 seviyesinin altına sarkmış durumda. Tabii bu fiyatlamanın başlıca sebepleri bulunuyor. Bu sebepleri kısaca masaya yatırmak gerekirse:

1. FED beklentilerine yönelik yakın vadede belirsizlik şimdilik sonlanmış durumda. Mart ayında piyasaların beklentileri doğrultusunda 25 baz puanlık faiz artırımına gidilmesi ve FOMC üyelerinin piyasalarda stresi artan yıl içerisinde 4 faiz artırımı beklentilerine yerine 3 faiz artırımı olasılığını teyit etmesi piyasalarda rahatlama oluşmuş durumda. Piyasalar ile FED’in yıl içerisinde faiz artırım sayısına yönelik beklentileri ( Mart ayı sonrası 2 faiz artırımı daha ) uzun bir süre sonra ilk defa paralellik gösteriyor.
2. En son gerçekleştirilen Almanya G20 zirvesinde serbest ticaretin korunmasına yönelik herhangi bir açıklama yapılmadı. Bu durum akıllara Trump’ın korumacı politikalarını getiriyor. G20’den bu politikalara yönelik karşıt bir duruşun gelmemesi hafif ölçekli bir tedirginlik oluşturması ile ABD doları üzerinde satış baskısı oluşturuyor.
3. AB’de siyasi arenaya yönelik beklentiler pozitife dönüyor. Özellikle Hollanda’da aşırı sağın temsilcisi Wilders’in seçimleri kazanamaması şüphesiz piyasalarda olumlu karşılandı. Fransa seçimlerinde ise Le Pen’in aksine AB taraftarı Macron’un kazanma ihtimali daha yüksek görünüyor. Bu beklenti euroyu destekliyor. Dolar endeksinde euronun oranının %54 olduğunu hatırlatırsak euroda yaşanan değerlenme dolar endeksinde düşüşü tetikliyor.
Tüm bu beklentiler altında zayıflayan dolar ons altını güçlü tuttuğunu görüyoruz. Şimdilik sert bir yükseliş yaşanmasa da 1230 desteğinin altında da kalıcılık sağlanabilmiş değil. Emtiada bu destek seviyesinin üzerinde kalıcılığın oluşması ile yukarı yönde hareketlerin ivme kazanabileceğini düşünmekteyiz. Bu durumda 1240 – 45 bölgesini takip ediyoruz. Yalnız ABD dolarında görülen zayıflamanın devam etmesi ile 1265 direncine doğru yükseeliş hareketinin oluşma ihtimalini de dışlamıyoruz.

Teknik olarak yukarı yönde hareketlerin devamı adına fiyatların 1230 desteğinin üzerinde tutunabilmesi gerektiğini söyledik. Fakat bu konuda başarı sağlanamaz ise 1221 – 1216 desteklerine doğru yeni bir geri çekilme ihtimali oluşacaktır.

Kaynak : Meksa YATIRIM

About Yönetici

Check Also

Ons Altın’da Yön Neresi

Ons altın kazançlarının bir kısmını geri verdi Ons altının haftanın ikinci işlem gününde dolar karşısındaki …